Lo ruc de Formentor (blog tancat)

Pasturant per les carritxeres...

dimarts, de novembre 15, 2005

Teixos i altres herbes


Amb setze anys vaig devorar Biogeografía de las Baleares i El medio y la vida en las Baleares, del savi solleric Guillem Colom Casasnovas. No sé si me les va deixar l'amic Jaume, de la biblioteca del seu avi, un senyor que llegia moltes hores al dia i estava susbscrit a la Bernat Metge. O tal vegada els vaig treure de la biblioteca pública de la Caixa de Pensions, encara per allà al carrer Colom de Palma.

La veritat, no record gaire coses d'aquells llibres. Transgressions marines. La mare de totes les transgressions, la del Burdigaliense crec. Sargantanes, genetes, mmm... Si una cosa em va impressionar - i no he oblidat - va ser la presència a la Serra de Tramuntana del que Colom anomenava èpicament relíquias de las fases frías del cuaternario, més o menys. És a dir, plantes, especialment arbres, de clima més fred i distribució submediterrània, temperada o eurosiberana (eurosiberiana!: i jo que no havia anat més enllà de Ciutadella!). En definitiva, plantes que havien prosperat a l'illa durant les glaciacions. Plantes que només a les zones més altes de la Serra poden ara competir favorablement amb la vegetació mediterrània (i amb les activitats humanes).

Parlam del teix (Taxus baccata), la de pomera borda (Sorbus aria), de l'arbre de visc o boix grèvol (Ilex aquifolium), el rotaboc o auró (Acer opalus ssp. granatense). Vegeu també les fotos de camp d'aquestes plantes (1), (2), (3) i (4). Tots aquests hipervincles enllacen amb el luxe online que és l'Herbari virtual de les Illes Balears, de la UIB.

Aquella il·luminació colombòfila combinada amb el fervor bonnerià em van dur a recórrer la Serra cercant aquest tipus de plantes. Especialment, junt amb un amic ens vam dedicar a fer un comptatge de teixos a la Serra (volent emular els comptatges que havia fet en Colom). Una època entretinguda. Tot són brusques i totes passen, però mai s'acaben d'esvair.

En Colom explicava també que a mitjan segle XIX hi havia encara al Puig Major i al Massanella uns boscs tots de vegetació d'aquesta classe, inclosos boixos amb la soca com el cos d'un home. Els carboners ho arrasaren tot. En Jaume Matas, devia ser carboner en la seva anterior reencarnació? Dic jo que des d'aquella acció carbonera (o cabronera) que aquests dos puigs estan pelats a la part superior, i ja heu vist a les fotos de camp en quins racons s'han de conformar aquests arbres per sobreviure (i no passar gairebé mai d'arbusts!).

Acabarem amb unes gloses, (improvisades, comme il faut):

Per un brot de rotaboc
saps que en vaig donar de guerra!
Vaig trescar tota sa Serra
per ses roques com un boc!

Amb la vista veia teixos
i amb ses cames hi arribava,
amb ses mans else tocava:
eren es darrers, aqueixos!


6 bramuls:

  • At 7:44 a. m., Blogger lola said…

    El meu home es guanya la vida amb la tècnica, però és botànic aficionat especialista en arbres. Si no coneix la pàgina web que enllaces, es posarà contentíssim.
    Qamacus els aurons, eh.

    Lola (paraules)

     
  • At 5:47 p. m., Blogger Geococcyx said…

    Els meus coneixements botànics es van quedar congelats a l'any 1979, quans vaig deixar l'illa i em vaig començar a dedicar a la tècnica. Llavors els herbaris no eren virtuals. És una informació molt interessant la que es recull a l'herbari que he esmentat...

    Suposo que el teu home deu dominar les guies de Francesc Masclans "Guia per a conèixer els arbres" i "Guia per a conèixer els arbusts i les lianes", que no vaig arribar a tenir mai.

    La biogeografia en general i la geobotànica són molt interessants.

     
  • At 2:45 p. m., Anonymous Anònim said…

    Segons el reencarnòmetre de Elforat.net en Jaime Matas va ser tot això en les seves reencarnacions...


    1798 d.C. Lletera
    1262 d.C. Pescador balener
    243 d.C. Alzina surera
    240 a.C. Puça

     
  • At 2:49 p. m., Anonymous Anònim said…

    Si ets aficionat a glosar, o simplement a mirar com els altres ho fan, aquí tens un foro de glosadors:

    http://miarroba.com/foros/ver.php?id=558023

    ccs

     
  • At 4:51 a. m., Blogger Geococcyx said…

    Hi un "poblema", en el Reencarnòmetre has de posar la data de naixement d'en Matas, que és una incògnita de primera magnitud.

    No som un gran aficionat a glosar, però darrerament me n'han sortit un parell...
    Els glosadors ara haurien de glosar impovisant per un xat XDD

     
  • At 3:26 p. m., Anonymous Anònim said…

    Jaume Matas Palou nace en Palma el 5 de octubre de 1956. Es licenciado en Ciencias
    Económicas y Empresariales, rama de Economía General, por la Universidad...

    http://www.caib.es/govern/president/index.es.jsp?path=/webcaib/govern_illes/president/salutacio

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Inici