Lo ruc de Formentor (blog tancat)

Pasturant per les carritxeres...

dissabte, d’agost 20, 2005

Apartheid a l'autobús



A Londres, el preu del metro és astronòmic. Són dues lliures (2.9 EUR) el bitllet senzill, segons em deia un amic que hi va anar poc després dels atemptats del 7 de juliol. Un abonament vàlid per a tot un dia val 4 lliures. Si fas més de dos viatges en un dia ja hi comences a guanyar. A l'hora de comprar un abonament, no et demanen qui ets, ni quina és la teva nacionalitat, ni si ets resident legal a Londres, turista mallorquí o treballador sense papers: ser usuari del metro et dóna dret a estalviar mitjançant l'abonament.

A Mont-real, Quebec, pots comprar abonaments setmanals, que et donen barra lliure per colcar tota la setmana en metro o autobus. Tampoc et demanen si ets resident a la ciutat. A Barcelona, amb la T-10 o amb la T-Mes pots viatjar més o menys a meitat de preu, i tampoc et demanaran que siguis resident a Barcelona.

Però atenció: si vols agafar l'autobús a Palma i no ets resident, no tens altre remei que pagar un bitllet senzill d'1,20 EUR cada vegada que agafes l'autobús. Una curiosa mostra de manca de reciprocitat amb ciutats com Londres o Barcelona, que els mallorquins visiten amb més o manco assiduïtat, i una peculiar mostra d'apartheid aplicat no sé si com a mesura dissuassòria contra l'ús del transport públic, contra el turisme, o contra el sentit comú en general.

Els milers de treballadores estrangeres sense papers que fan el servei domèstic a Palma també pateixen aquest cost addicional quan necessiten anar a treballar en autobús. Un cost que, de fet, recau sovint damunt els ocupadors, que paguen els 2,40 EUR d'anada i tornada a la senyora equatoriana o colombiana que els va a fer dissabte.

Mai he vist als diaris de Mallorca que cap periodista comenti aquesta situació (evidentment, no seguesc la premsa mallorquina al 100%), però pens que aquest tema podria donar bastant de sí. Matías Vallés, t'hi poses? Mentrestant, jo proposaria que qualsevol resident palmesà que viatgi pel món, en justa reciprocitat, hagi de pagar sempre bitllets senzills al transport públic... Amén.

*
Per cert, l'autobús de la foto és de Barcelona, no de Palma.