Lo ruc de Formentor (blog tancat)

Pasturant per les carritxeres...

dilluns, de juliol 25, 2005

Nopalitos aus Mallorca


Els nopalitos són fulles tendres de figuera de moro (nopal en l'espanyol de Mèxic), normalment tallats, que formen part de determinats guisos, o es fan servir com a guarnició de carns. A Mallorca, la idea de menjar-se una fulla de figuera de moro és tan esbojarrada com la de menjar-se un gerani, una mata de llentiscle o una branca d'ametler... El fet és que la figuera de moro és el Cactus opuntia, una planta d'origen mexicà, pareix que igual a qualcuna de les espècies o varietats de nopal que es mengen a Mèxic.

Jo duia endarrer de comprovar si les figueres de moro són tan comestibles com els nopales mexicans, i de sorprendre la meva família mallorquina amb el gust dels nopalitos. Aprofitant que acompanyava mumpare a comprar tomàtigues i patates a Son Llorenç, li vaig demanar a l'amo d'aquesta possessió si em regalava 4 o 5 fulles tendres de figuera de moro. Superat el seu astorament, i la seva desconfiança cap a la comestibilitat de la figuera de moro en general i cap a les mallorquines en particular, vaig tallar molt fàcilment 5 fulles tendres (qualcunes bastant grosses).

Arribant a ca nostra, vàrem desespinar les fulles. S'agafen per un extrem (el de la soca), i amb una ganiveta de cuina ben esmolada es talla el caire de la fulla i es treuen les espines, tot raspant la fulla amb la ganiveta:Després de desespinar totes les fulles les vàrem trossejar a la mida de mitja patata fregida, més o manco:Amb una ceba i dos alls, sal i orenga els vàrem posar a bullir devers mitja hora. Així es couen i perden la famosa bava que tenen els nopales:Quan són bullits, els nopalitos s'han de colar, se'ls ha de retirar la ceba bullida, i s'han de rebejar amb aigua.
Després vàrem preparar un sofregit amb 2 cebes tallades, 4 alls tallats petits, pebre bo, una mica de pebre vermell (pimentó) i oli d'oliva, i hi vàrem posar els nopalitos bullits, i els vàrem fregir una estona més (uns 20 minuts). Hi vàrem afegir sal, perquè eren un poc fats.


I això són els nopalitos. Vàren ser tot un èxit. Com que érem 9 a sopar, no va tocar a gaire nopalitos per crani. Els vàrem posar com a guarnició d'un pollastre amb ceba (diguem-ne una versió per a dia feiner del famós conill amb ceba).
No hi va haver cap intoxicat!

4 bramuls:

 • At 7:41 p. m., Anonymous Zizou said…

  Bon profit... L'arrop fet amb figues de moro, açò són paraules majors...

   
 • At 8:43 a. m., Blogger Lo ruc de Formentor said…

  Què vols dir, arròs fet amb figues de moro? Que n'has menjat tu?

   
 • At 7:00 p. m., Blogger Joan Vicenç said…

  Hola, si no et sap greu faré referència a aquesta recepta en un article sobre la figuera de moro que estic preparant per el meu blog i per la revista d'Alaró. Indicaré la procedència. Si hi tens res en contra m'ho dius. Gràcies.

   
 • At 1:13 a. m., Anonymous mexicalien said…

  Joan Vicenç: per fer referència no cal demanar permís. Poses un enllaç i prou. Ara, si vols reproduir la recepta o les fotos d'aquest post en concret, no hi tinc inconvenient, sempre que indiquis clarament la procedència del text i de les fotos, i que hi posis un enllaç.
  Sort!

   

Publica un comentari a l'entrada

<< Inici