Lo ruc de Formentor (blog tancat)

Pasturant per les carritxeres...

dissabte, de febrer 12, 2005

President mallorquí i secret de la Generalitat


No figura ni figurarà mai oficialment entre els antecessors de Pasqual Maragall, perquè no el va elegir el Parlament de Catalunya. Al segle XX, només en Macià, en Companys, n'Irla, en Tarradellas i en Pujol.

Però en Fèlix Escalas Chamení, mallorquí, home de la Lliga i home de negocis i banquer, va tenir el dubtós honor de ser nomenat Governador General de Catalunya pel govern de la II República, durant el Bienni Negre, després que el President Lluís Companys s'aixequés contra la República l'octubre de 1934, amb el resultat de tots conegut.

A ran dels fets d'octubre, el govern de la República va nomenar un Governador General de Catalunya que també era nomenat per Madrid com a President (imposat) de la Generalitat. Aquesta espècie de govern de Vichy, que va ser presidit per diversos polítics conservadors, entre ells l'inefable Pich i Pon, va durar fins poc després de les eleccions de febrer del 1936. El penúltim Governador General d'aquell periode va ser en Fèlix Escalas Chamení, i només durant tres mesos.

Abans i després de la guerra en Fèlix Escalas va presidir la Cambra de Comerç de Barcelona. També va dirigir la Fira de Mostres de Barcelona. En trobareu una breu biografia a l'Enciclopèdia Catalana en anglès, amb qualque error, com que va ser diputat al Parlament de Catalunya entre 1955 i 1962 (dic jo) .