Lo ruc de Formentor (blog tancat)

Pasturant per les carritxeres...

dissabte, de novembre 19, 2005

Teletransportació de terratrèmols


Per a lectors de Foramallorca, direm que l'escola de Santa Isabel (Palma), a 50 metres escassos del túnel del metro en perforació ha sofert un tremolor que ha obligat a desallotjar-la.

L'inefable Govern Balear ha dit tot d'una que era una rèplica d'un terratèmol qui hi havia hagut a Algèria. El fet que el terratrèmol s'hagi sentit només a l'Escola i prácticament enlloc més dels Hostalets (ni tan sols a ca la meva germana, a 200 m de l'escola, precisament en direcció cap a Algèria), fa pensar que QUALCÚ, després d'inventar el transvasament de vots "sense fils" entre Argentina i Formentera, acaba d'inventar la teletransportació de terratrèmols, que seria només una extensió de la teletransportació de bústies de correu, també assajada per QUALCÚ al ParcBIT.

Quina barra, l'amo de Son Josafà!

dimarts, de novembre 15, 2005

Teixos i altres herbes


Amb setze anys vaig devorar Biogeografía de las Baleares i El medio y la vida en las Baleares, del savi solleric Guillem Colom Casasnovas. No sé si me les va deixar l'amic Jaume, de la biblioteca del seu avi, un senyor que llegia moltes hores al dia i estava susbscrit a la Bernat Metge. O tal vegada els vaig treure de la biblioteca pública de la Caixa de Pensions, encara per allà al carrer Colom de Palma.

La veritat, no record gaire coses d'aquells llibres. Transgressions marines. La mare de totes les transgressions, la del Burdigaliense crec. Sargantanes, genetes, mmm... Si una cosa em va impressionar - i no he oblidat - va ser la presència a la Serra de Tramuntana del que Colom anomenava èpicament relíquias de las fases frías del cuaternario, més o menys. És a dir, plantes, especialment arbres, de clima més fred i distribució submediterrània, temperada o eurosiberana (eurosiberiana!: i jo que no havia anat més enllà de Ciutadella!). En definitiva, plantes que havien prosperat a l'illa durant les glaciacions. Plantes que només a les zones més altes de la Serra poden ara competir favorablement amb la vegetació mediterrània (i amb les activitats humanes).

Parlam del teix (Taxus baccata), la de pomera borda (Sorbus aria), de l'arbre de visc o boix grèvol (Ilex aquifolium), el rotaboc o auró (Acer opalus ssp. granatense). Vegeu també les fotos de camp d'aquestes plantes (1), (2), (3) i (4). Tots aquests hipervincles enllacen amb el luxe online que és l'Herbari virtual de les Illes Balears, de la UIB.

Aquella il·luminació colombòfila combinada amb el fervor bonnerià em van dur a recórrer la Serra cercant aquest tipus de plantes. Especialment, junt amb un amic ens vam dedicar a fer un comptatge de teixos a la Serra (volent emular els comptatges que havia fet en Colom). Una època entretinguda. Tot són brusques i totes passen, però mai s'acaben d'esvair.

En Colom explicava també que a mitjan segle XIX hi havia encara al Puig Major i al Massanella uns boscs tots de vegetació d'aquesta classe, inclosos boixos amb la soca com el cos d'un home. Els carboners ho arrasaren tot. En Jaume Matas, devia ser carboner en la seva anterior reencarnació? Dic jo que des d'aquella acció carbonera (o cabronera) que aquests dos puigs estan pelats a la part superior, i ja heu vist a les fotos de camp en quins racons s'han de conformar aquests arbres per sobreviure (i no passar gairebé mai d'arbusts!).

Acabarem amb unes gloses, (improvisades, comme il faut):

Per un brot de rotaboc
saps que en vaig donar de guerra!
Vaig trescar tota sa Serra
per ses roques com un boc!

Amb la vista veia teixos
i amb ses cames hi arribava,
amb ses mans else tocava:
eren es darrers, aqueixos!


divendres, de novembre 11, 2005

Condol pel pont


Amb un poc de retard romp el meu silenci de més dos mesos per expressar la meva consternació per la destrucció amb nocturnitat i traïduria del pont des tren. Un pont que sense ser Patrimoni de la Humanitat era testimoni de tantes altres coses per als palmesans. Un pont que hauria pogut quedar perfectament integrat dins un parc urbà en els terrenys de les antigues vies del tren d'Inca, un parc que no cabia dins el cervell reptilià d'uns polítics que els mallorquins s'entesten merèixer-se. Unes fotos després del desastre.

Llegiu, com sempre, les paraules certeres de Matías Vallés, avui sobre Catalina Cirer, la batlessa.